Her Güne Özel İftar Menüsü

11 Ayın Sultanı Ramazanın gelmesiyle başlayan, hanımların bugün iftar için ne pişirsem düşüncesinden kurtaracak bir iftar menüsü hazırlamak istedik. Her güne özel farklı menülerle sizde kendi mutfağınızın şefi olabilirsiniz.

  • Mercimek Çorbası
  • Pirinç Pilavı
  • Sebzeli Şiş Kebabı
  • Gavurdağı Salatası
  • Erik Kompostosu
  • Güllaç

 

MERCİMEK ÇORBASI

mercimek-çrbası

 

Malzemeler;

2 su bardağı kırmızı mercimek

7 su bardağı su

2 kuru soğan

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı salça

1 tablet tavuk suyu kalıbı

 

 

 

 

Öncelikle soğanlarımızı ince doğrayıp yağda kavuruyoruz. Önceden yıkamış olduğunuz mercimeği, salçayı ve 1 tablet tavuk suyunu ilave ediyoruz. Daha sonra kaynar su ilave ederek 10 dakika kaynatıyoruz. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra malzemeleri ince bir süzgeçten süzüyoruz. Böylelikle çorbamız hazırlanmış oluyor.

 

PİRİNÇ PİLAVI

pirinc-pilavi copy

 

Malzemeler; 

1 kap pirinç

1.5 kap tavuk suyu veya sıcak su

3 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz

 

 

 

 

 

 

 

Pirinci bol su ile yıkayıp 15 dk ılık suda bekletiyoruz ve süzüyoruz. Tencereye tereyağı eritilmiş suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve kavurun. Pirinçler birbirine yapışmaya başladığı zaman kaynamış suyu veya et suyunu ekleyin ve önce yüksek sonra kısık ateşte pilavın üzeri delik delik oluncaya kadar pişirin. 10-15 dk dinlenmeye bırakıldıktan sonra tahta kaşıkla karıştırarak servis yapabilirsiniz.

 

SEBZELİ ŞİŞ KEBABI

şiş

 

Malzemeler;

Kıyma

1 adet küçük soğan

1 tane yumurta

2-3 yemek kaşığı galeta unu

1 diş sarımsak

3 orta boy patlıcan

2 orta boy domates

2-3 yeşil biber

3-4- küçük patates

1,5 yemek kaşığı salça

Karabiber, Kimyon, Tuz

 

Sıvı yağ

Çöp şiş 6 adet

Kıymaya soğan, galeta unu, maydanoz, sarımsak, tuz ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın, yoğurduktan sonra köftelere şekil verebilirsiniz. Buzdolabına koyun diğer malzemeler hazır olana kadar dinlensin. Patlıcanların kabuğunu soyun hemen hemen 1cm kalınlığında halka halka doğrayın tuzlu suda yarım saat bekletin. Patlıcanları yıkadıktan sonra patatesleri soyun çok ince olmayacak şekilde halka halka doğrayın, önce patatesleri sonra patlıcanları kızartın. Onları kızartırken de tavaya yağ ekleyip köfteleri kızartın. Hepsinin kızartma işlemi bittikten sonra domates ve biberleri de dilimleyin, çöp şişe istediğiniz sıraya göre koyabilirsiniz. Tepsiye koyduktan sonra üzerine salçalı su yapıp domates ve biberler pişine kadar pişirin.

 

GAVURDAĞI SALATASI

satala

 

Malzemeler

4 adet domates

1 adet yeşil biber

1 adet kuru soğan

3-4 dal taze soğan

Birkaç dal maydanoz

Bol miktarda kırılmış ceviz

Zeytinyağı

Sumak

Nar ekşisi

Tuz

 

 

 

 

Domatesler ve yeşil biberler ince ince doğranır. Kuru soğan olduğunca küçük doğranarak tuzla ovulur. Yeşil soğanlar ve maydanozlarda çok ince kıyılır. Bütün malzeme bir kaba alınır iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir.

 

 

ERİK KOMPOSTOSU

komposto copy

Malzemeler;

1 kilo erik

Yaklaşık 6-7 yemek kaşığı şeker

1,5 litre su

Karanfil

1 adet çubuk tarçın

 

 

 

 

 

 

Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra tencereye koyuyoruz. Üzerine su ilave edip kaynatıyoruz. Erikler yumuşamaya başladıktan sonra şeker ilave edilir. Daha sonra saklayacağımız kaba ilave ederken karanfil ve tarçını ekleyerek servis yapabilirsiniz.

 

GÜLLAÇ

gullac2jpg

Malzemeler;

10 yaprak güllaç

1,5 litre süt

2 u bardağı şeker

Çekilmiş ceviz

2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)

 

Üzeri için;

File fıstık

Ceviz

Nar tanesi

Sütü ve şekeri tencereye alın, şekerler tamamen eriyene kadar ısıtın. Yaprağın parlak kısmı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştiriyoruz. Daha sonra kuru yeri kalmayacak şekilde kepçeyle sütü döküyoruz. 5. Kattan sonra cevizleri serpip aynı işlemleri tekrarlıyoruz. Kalmış olan şekerli sütün içerine gülsuyu ekleyerek tatlının üstüne döküyoruz. Buzdolabında bekleterek, istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.

Fulyan Ailesi Olarak Hayırlı Ramazanlar Dileriz